Ik ben (zoals de meeste kinderen van mijn leeftijd) opgegroeid met Disney films. En laat nou de populairste Disney film van dit moment ook een van mijn favorieten van vroeger zijn. En als je de Lion King hebt gezien, heb je ook wel eens van hakuna matata gehoord (als je even een refresher nodig hebt, is hier het liedje). Vrij vertaald (uit het Swahili) betekent het: maak je geen zorgen, of “no worries”.

Zorgen als levensstijl

Tegenwoordig lijkt het wel alsof we zorgen tot een levensstijl hebben gemaakt. Het gemiddelde gesprek over hoe het gaat bevat zeker de woorden “druk” en “stress”. Het lijkt wel alsof alles in ons leven om onze aandacht schreeuwt. Van onze whatsapp, social media en netflix tot het avondeten, vriendschappen, familie en ons huis, alles roept om aandacht.

En dat is nog niet eens zo erg, maar we geven het ook allemaal onze aandacht en gedachten. We maken plannen,doelen en ideeën, hebben wensen en dromen. En dat kan natuurlijk heel goed zijn, maar vervolgens maken we ons zorgen hoe we het allemaal voor elkaar moeten krijgen. Van zorgen dat er eten op tafel staat, tot hoe we ons droomhuis kunnen kopen, voor elke rang en stand is er wel iets waar we ons zorgen om maken. Iets waar we onze gedachten aan overgeven met de boodschap: hoe komt dit goed?

Don’t worry be happy

En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben een stuk gelukkiger als ik me geen zorgen maak. Je zorgen maken, is je richten op de negatieve mogelijkheden en kanten van de situatie. Als ik me zorgen maak over geld, dan zijn mijn gedachten niet: “Wat fijn dat ik geld heb dat ik kan gebruiken. Wat ben ik toch gezegend”. Mijn gedachten zijn dan bijvoorbeeld: “Hoe kan ik ervoor zorgen dat deze rekening betaald wordt? Hoe komt het goed deze maand?”.

En het zit het hem niet in de omstandigheden. In dezelfde omstandigheden kun je super bezorgd zijn, of helemaal happy. Denk maar eens aan twee mensen die op een hoog gebouw staan. De ene die staat trillend tegen de muur met zijn ogen dicht, terwijl de ander met een grote smile over de rand aan het klimmen is, klaar om te gaan abseilen. Omstandigheden kunnen moeilijk of makkelijk zijn, maar dat bepaalt jouw zorgen-niveau niet als enige!

Kinder vertrouwen

Geen zorgen Hakuna Matata zorg bang angst toekomst jezus bijbel no worries lion king vertrouwen trust kind hand ouder

Toen we kleine kinderen waren, maakten de meesten van ons zich een stuk minder zorgen dan nu. Hoe onnatuurlijk is het bijvoorbeeld voor een kind om zich zorgen te maken over of ze wel te eten krijgt? Wie het moet betalen? Wie er voor gaat zorgen? Daar hoort een kind zich geen zorgen over te hoeven maken, en gelukkig is dat ook meestal niet zo.

Stel je voor: je kind van een jaar of vijf zit aan tafel met haar handen in het haar en je hoort haar zachtjes tegen zichzelf zeggen: Oh, ik maak me zo zorgen, hoe komen we aan geld om eten te kopen voor vanavond? Hoe komt dit allemaal weer goed? Ik weet niet meer wat ik moet doen, hoe komt dit ooit goed?

Dan denk je als ouder toch: Maar daar zorg ik toch voor? Daar ben ik voor? Jij hoeft je daar helemaal niet mee bezig te houden, ga maar weer verder met spelen. Ga maar naar buiten naar de speeltuin en straks als ik je roep staat het eten klaar.

Daddy Almighty

En denk je nu eens in dat jij dat kind bent en God de Vader. Want zo moet het vast zijn voor God als wij ons zorgen maken. God die moet er vast wel eens om lachen als wij ons weer eens zorgen maken over de toekomst, hoe alles goed moet komen. Als we ons weer eens zorgen maken over ons eten en drinken, onze kleren, ons huis, onze auto, dan zie je God verbaasd naar ons kijken. Hij vraag zich af: Zeiden ze niet net nog Almachtige tegen me? Noemden ze me niet nog Vader? En nu maken ze zich zorgen over hun baan, hoe ze rond moeten komen, over hun kapotte auto.

En dan zegt Hij: Je weet toch wel dat ik voor je zorg? (1 Pet 5:7) En als je iets wilt, hoef je het maar te vragen (Joh 14:14). Kom eens bij Papa, vertel eens even, wat wil je, wat kan Papa voor je doen?

Ons grote Broerbeeld

Geen zorgen Hakuna Matata zorg bang angst toekomst jezus bijbel no worries lion king vertrouwen trust kind grote broer en zusje

En dat proef je ook als je luistert naar je grote broer. Jezus heeft het met de discipelen over je zorgen maken (in Lucas 12):

22 En Hij zei tegen Zijn discipelen: Daarom zeg Ik u: Wees niet bezorgd over uw leven: over wat u eten zult, of over uw lichaam: waarmee u zich kleden zult.
23 Het leven is meer dan het voedsel en het lichaam meer dan de kleding.
24 Let op de raven: zij zaaien niet en maaien niet, zij hebben geen voorraadkamer en geen schuur, en God voedt hen. Hoever gaat u de vogels te boven?
25 Wie toch van u kan met bezorgd te zijn één el aan zijn lengte toevoegen?
26 Als u dan ook het minste niet kunt, waarom bent u over de andere dingen bezorgd?
27 Let op de lelies, hoe zij groeien. Ze werken niet en spinnen niet, en Ik zeg u dat zelfs Salomo in al zijn heerlijkheid niet gekleed ging als één van deze.
28 Als God nu het gras op het veld, dat er vandaag is en morgen in de oven geworpen wordt, zo bekleedt, hoeveel te meer u, kleingelovigen!
29 En u, vraag niet wat u eten of wat u drinken zult, en wees niet verontrust.
30 Want naar al deze dingen zoeken de volken van de wereld. Uw Vader echter weet dat u deze dingen nodig hebt.

Met andere woorden: Doe niet zo gek, we hebben toch een Vader die voor ons zorgt? Als je nou de Vader niet had, ja dan zoek je naar die dingen en maak je je zorgen (v30). Maar jouw Papa weet toch wat je nodig hebt! Vertrouw maar gewoon op Hem, Hij zorgt voor je!

Nieuw denken

Ok, God zorgt voor me, maar wat moet ik nu doen dan als ik een probleem heb en me geen zorgen meer mag maken? Ok, omdat ik toch wel van een hou van een lijstje op z’n tijd hier een stappenplan:

1 Je vertelt God je probleem en geeft het aan Hem. Je vertelt Hem dat je het Hem toevertrouwt.
2 Je vraagt aan Hem wat Hij erover zegt.
3 Je gaat kijken naar Bijbelteksten die passen bij wat Hij net gezegd heeft/de teksten opzoeken die Hij in je gedachten gebracht heeft.
4 En dat ga je dan verklaren en uitbidden daarmee aan de slag!

Maar meer nog dan dit hele lijstje bij elkaar, kom elke keer weer terug naar dat je een Vader hebt die onvoorwaardelijk veel van je houdt. Hij gaat natuurlijk voor je zorgen! Richt je op dat Hij zoveel van je houdt, dat Hij je nooit in de steek zal laten, dat Zijn liefde voor jou is! Ik merk dat hoe meer ik me onderdompel in Zijn liefde, hoe minder gedachten van zorgen in me opkomen. Dus laten we elke keer kijken naar wie God is en wat Hij doet, dan komt vanuit Hem alles op z’n pootjes terecht.

En dat is ook precies waar Jezus in het volgende vers van Luk 12 mee verder ging:

31 Maar zoek het Koninkrijk van God en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.