Iedereen lijkt tegenwoordig wat te doen met Valentijn. Alle winkels liggen vol met valentijnstompoucen, kaartjes, hartjes etc. Restaurants hebben speciale Valentijnsdeals en ik weet niet hoe het tegenwoordig is op middelbare scholen, maar vroeger hadden we daar een hele valentijns-rozen-verstuur-dienst. Het is een groot commercieel feest geworden, dé dag van de liefde.

Liefde

Want daar draait het natuurlijk allemaal om: liefde. Of misschien beter verliefdheid, want dat is zo ongeveer hetzelfde, als ik wat ik op tv en internet zie moet geloven. Een verlangen, een geweldig gevoel, een blijdschap, een altijd bij elkaar willen zijn. En dat is natuurlijk belangrijk en geweldig, vooral vrij essentieel binnen een gezonde relatie (tussen man en vrouw). Maar in ieder geval niet wat de Bijbel zegt dat liefde is.

Maar goed voordat we in gaan op wat de Bijbel dan wel zegt wat liefde is, eerst even wat achtergrond over Valentijn.

Valentijn

Valentijn man liefde dag van katholiek glas in lood 1200

Zoals (bijna) al onze feestdagen komt valentijn uit de rooms katholieke kerk. Het grappige van Valentijn is, dat het in 1969 officieel van de katholieke kalender is geschrapt, omdat er toch niet zoveel van de Heilige Valentijn bekend is. Wat wel zeker is, is dat er twee bisschoppen met de naam Valentijn waren in de 3de eeuw. Ze zijn allebei martelaren geworden, en om die te eren is de 14de februari uitgezocht.

Daar zijn later steeds mooiere verhalen uit ontstaan. Valentijn van Rome zou de keizer (Claudius II) hebben proberen te bekeren en werd daarom geëxecuteerd. De avond voor zijn executie zou hij de blinde dochter van de gevangenisbewaarder hebben genezen, waardoor zijn hele 46-delige familie tot bekering kwam. Daar is later (in de middeleeuwen) nog bij verzonnen dat hij nog een kaartje aan de dochter had geschreven, de avond voor hij stierf, ondertekend met ‘jouw Valentijn’.

Mr. Love

Nou is er volgens de Bijbel nog een grotere ‘Mr. Love’, dan Valentijn. De Bijbel zegt het zo: “En wij hebben de liefde die God tot ons heeft, gekend en geloofd. God is liefde en wie in de liefde blijft, blijft in God, en God in hem.” (1 Joh 4:16). Oftewel, Liefde is geen ding, geen gevoel, geen idee, geen concept, maar een persoon: Jezus, God! Hij is liefde, je hoeft alleen naar Hem te kijken om te weten wat liefde echt is.

En als je een korte samenvatting van wie/wat liefde is wil hebben uit de (ietwat dikke) valentijnskaart van Mr love Himself: “De liefde is geduldig en vriendelijk. Liefde wordt niet jaloers. Liefde schept niet op en vindt zichzelf niet vreselijk belangrijk. Liefde zegt of doet geen onaardige dingen en denkt niet alleen maar aan zichzelf. Liefde raakt niet verbitterd. Liefde vergeeft als een ander iets verkeerds heeft gedaan. Liefde is niet blij met oneerlijke dingen, maar met de waarheid. Liefde vertelt fouten van andere mensen niet door, denkt altijd het beste van een ander en blijft altijd geduldig. De liefde schiet nooit tekort en verdwijnt nooit.” (1 Kor 13:4-8)

Liefdesleven

Valentijn dag van de liefde korinthe 13 papier engels 1200

Ok, dus Liefde dat is God, maar hoe zit het nou met Valentijnsdag en elkaar liefhebben enzo? Gelukkig is de Bijbel ook vrij praktisch in hoe het liefde beschrijft. Zoals je net ook al hebt gelezen, zijn er vooral heel veel dingen die je doet of niet doet door liefde. Je bent geduldig, vriendelijk, schept niet op over jezelf, denkt vooral aan de ander, niet aan jezelf, bent eerlijk met de ander, denkt altijd het beste van de ander etc. Het is dus ook een werkwoord, vooral als je het even niet zo voelt, dan is het een keuze.

En de grote geboden die Jezus aan ons gegeven heeft zijn: “Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dit is het eerste en het grote gebod. En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf.” (Mat 22:37-39). Oftewel, heel ons leven draait om drie dingen: Heb God lief, heb jezelf lief en heb je naaste lief! Dat is ons echte liefdesleven.

Dé dag van de liefde

En als je dan toch een dag van de liefde wil kiezen, zou ik nog een paar weken wachten. Jezus heeft hem ook al van tevoren aangekondigd: “Niemand heeft een grotere liefde dan deze, namelijk dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden.” (Joh 15:13). En ook al wisten zijn vrienden op dat moment nog niet wat Hij ging doen, de vervulling van die woorden kwam op de echte dag van de liefde. De dag dat Jezus Zijn leven aan het kruis gaf voor ons allemaal. Dat noem ik nou een dag van liefde.