Het lijkt wel of de wereld door angst geregeerd wordt de laatste tijd. Elke dag nieuws over corona, allemaal tv- en radio- “reclames” over dat we allemaal binnen moeten blijven en “het samen moeten doen”. Elke dag weer nieuwe cijfers over het aantal doden, zieken en opgenomen patiënten. En als je wilt kun je de meest dramatische verhalen over corona horen en zien op internet, youtube, tv, in de krant, op de radio etc. De wereld is in de ban van corona.

Leedvermaak

En als we eerlijk zijn, is het nieuws waar we het meest naar kijken negatief nieuws. Het is nieuws over wat er allemaal mis gaat en mis kan gaan. Kritiek op huidige gebeurtenissen, roddels over wat bekende Nederlanders fout doen, analyses over internationale spanningen. Het meeste nieuws is allemaal gericht op onze angsten en vrezen. En heel af en toe hebben we ook wat positief nieuws, maar dat is dan meestal over het antwoord op een van die angsten of dingen die mis zijn.

Een andere eigenschap van het nieuws dat we meestal zien, is dat het nieuw moet zijn voor ons (het heet dan ook niet voor niets nieuws…). Als we het onderwerp al kennen, is er niet zoveel meer aan voor ons.

Dat lijkt op een patroon dat we kennen van angst. Als iets nieuw voor ons is, dan is de angst groter. Als iets bekend voor ons is, wordt de angst al een stuk kleiner. En als we eraan gewend zijn, denken we er niet meer over na en is de angst weg.

corona virus virussen crisis covid 19 jezus god vader genezing redding bevrijding opwekking voorziening liefde angst bang vrees gedachten bidden gebed perspectief bal stad

Corona in perspectief

Laten we eens kijken naar hoeveel mensen aan corona sterven per dag in de wereld: dat zijn er 6.500-7000 (gemeten in de hoogste periode). Dat is natuurlijk heel veel, en we moeten ook zeker zorgen dat we tegen corona vechten (als je wilt weten hoe we dat doen als christenen, kun je daar hier meer over lezen). Maar laten we dat eens in perspectief zetten.

Vandaag zijn er meer mensen gestorven aan: abortus (125.000 per dag) hart en vaatziekten (50.000 per dag), kanker (25.000 per dag), honger (25.000 per dag), ademhalingsaandoeningen (10.000 per dag), ademhalingsinfecties (7.000 per dag), dementie (7.000 per dag) en spijsverteringsziektes (7.000 per dag) dan aan corona!

En als we eerlijk zijn, waar ben je de laatste tijd meer bang voor geweest, waar heb je meer over nagedacht? Dat jij of een geliefde zou sterven aan corona, of van de honger? Corona of aan longontsteking? Corona of van dementie? Corona of kanker? Realistisch gezien is de kans op al die andere dingen groter, maar denken we meer aan corona. Dat is wat angst doet.

Angst overwinnen

Omdat corona nieuw is, we er heeeel veel over horen en er mogelijk serieuze gevolgen zijn (vooral als je boven de 50-55 bent) zijn we er bang voor geworden. Maar het is ‘maar’ een ziekte, het is net als alle andere ziektes iets wat onze gezondheid aanvalt. En dat is stom en moeten we serieus nemen, maar we moeten het ons geen angst aan laten jagen. In het natuurlijke helpt het in perspectief zetten wat we net gedaan hebben misschien, maar hoe gaan we daar als christenen nou (geestelijk) mee om?

Altijd als ik nadenk over angst, bang ben, of me zorgen maak, denk ik als eerste aan de volgende tekst: “…de volmaakte liefde drijft de vrees uit…” (1 Joh 4:18). Het goddelijke medicijn, het goddelijke vaccin, anti-virale middel, is liefde! En Zijn liefde is perfect, die van ons niet. Dus wat we nodig hebben om de de angst uit ons te halen is Gods liefde!

corona virus virussen crisis covid 19 jezus god vader genezing redding bevrijding opwekking voorziening liefde angst bang vrees gedachten bidden gebed freedom sunset rock

Zijn aanwezigheid bevrijdt van angst

Het is bijzonder om te zien hoe vaak in de Bijbel we aangemoedigd worden om niet bang te zijn. En vooral wat God’s boodschap dan elke keer is: “Wees niet bang, want Ik ben bij je” Dat zegt Hij echt heeel vaak. Bijvoorbeeld in: Deut 31:6, Jes 41:10, Jes 41:13, Ps 118:6, Ps 23:4, Joz 1:9, Ps 91, … om er maar een paar te noemen.

Ook Jezus helpt ons eraan herinneren dat de reden dat we ons niet bezorgd hoeven te maken God is (Luk 12:22-31). Hij zegt: maak je niet druk over je eten of drinken, of over je kleren, of over je leven, God weet alles wat je nodig hebt en zorgt voor je. Richt je maar op Hem, en al die andere dingen komen op hun pootjes terecht (vrije vertaling van Luk 12:31).

En ook David getuigt van dat het echt werkt om je op God te richten als je bang bent. Hij zegt: “Ik heb de HEERE gezocht en Hij heeft mij geantwoord, en mij gered uit al wat ik vrees.” (Ps 34:5).

Mijn Vader werkt bij…

Altijd als ik nadenk over hoe geweldig God is, moet ik ook altijd even denken aan de reclame voor McDonalds waarin allerlei kinderen opscheppen over hun vaders (kijk hem hier terug). En dan denk ik na over hoe geweldig mijn Papa is! Hij is de schepper van hemel en aarde, rechtvaardig, goed, trouw, en Hij is liefde! Hij heeft niet alleen de grootste liefde ooit gedemonstreerd, maar Hij is ook liefde.

Jezus zegt het zo: “Niemand heeft een grotere liefde dan deze, namelijk dat iemand zijn leven geeft voor zijn vrienden.” (Joh 15:13). En Jezus heeft Zijn leven gegeven voor ons allemaal! Hij noemt diegenen voor wie Hij dat ging doen ook nog eens vrienden. God heeft dus de grootste liefde die er maar bestaat voor ons, en wij zijn Zijn vrienden! Ik ben een oneindig geliefde vriend van God!

Hij zorgt zelfs voor de bloemen en het gras, Hij zorgt voor de vogels, de dieren, en hoeveel meer houdt Hij van ons! Hoeveel meer zal Hij dan voor ons zorgen! Waarom zou ik nog bang zijn als Mijn Papa de Almachtige Heerser is van hemel en aarde?! Mijn Papa zorgt voor mij en belooft dat Hij voor me vecht (Deut 3:22)!

IntimiTijd met God

Dus als je bang bent voor corona, ga dan niet naar het nieuws luisteren, maar naar God! Net zoals je tijd maakt voor je partner om te daten; samen tijd door te brengen waarin je alleen maar op elkaar gericht bent. Maak die tijd voor God, zonder je af met Hem, en wees gewoon simpelweg bij Hem. Richt je gedachten en gebeden even niet op alles van jouw leven, maar op Hem! Denk na over Zijn liefde en vertel aan Hem hoe bijzonder Zijn liefde voor jou is.

Neem Zijn Woord en lees die teksten over hoeveel Hij van jou houdt, hoe Hij voor jou belooft te zorgen. Lees de teksten over hoe Hij geneest, beschermt, maar vooral over dat Hij altijd bij je is, dat Hij je nooit verlaat en altijd helpt. De teksten die voor jou spreken van Zijn liefde, lees die en luister naar wat God zegt. Want op die plek van liefde bij God smelt alle angst in jou weg als sneeuw voor de zon. Dus ga daar zitten op de plek van Zijn tegenwoordigheid en neem daar IntimiTijd met God.