Misschien moesten jullie ook wel op de middelbare school met het vak Engels het beroemde boek “1984” van George Orwell lezen. Het ging over een regering die haar onderdanen totaal onder controle hield door alles wat ze deden en zeiden in de gaten te houden. Nou wil onze overheid nog niet alles in de gaten houden, maar wel bij wie je in de buurt bent geweest als het even kan.

Corona-App

Natuurlijk hebben we het over de corona-app die de regering wil invoeren. Ze wilden graag een app waarmee ze gelijk konden zien met wie je contact had gehad de afgelopen tijd, zodat die ook allemaal in quarantaine kunnen als je corona krijgt. Het doel is dat de GGD niet zoveel werk heeft, om dit allemaal uit te moeten zoeken, maar de app het werk kan doen voor ze.

En het is op zich fijn dat techniek ons kan helpen. Zonder techniek zou je nu dit niet kunnen lezen op je smartphone of op je computer. Techniek op zichzelf is niet iets slechts (zelfs heel leuk en interessant!), maar het kan ook verkeerd worden gebruikt. En volgens mij is de corona-app een goed voorbeeld van verkeerd gebruik van techniek.

corona app virus virussen crisis covid 19 jezus god vader genezing redding bevrijding opwekking voorziening privacy prive facebook google china angst gedachten bidden gebed locatie app

Waar ben ik?

Het is technisch gezien helemaal niet moeilijk om een corona-app te maken. Je hoeft alleen even je locatie-gegevens te delen en te checken wie er op datzelfde moment op dezelfde plaats was. En het is al helemaal niet moeilijk, omdat je telefoon dat toch al bijhoudt! Google weet precies waar je bent geweest als je een Android telefoon hebt en Apple weet het als je een iPhone hebt. Daarom gaan ze ook samenwerken aan de basis voor zo’n corona-app.

De kans is dus groot dat je telefoon een stuk beter weet waar jij bent geweest dan dat jij dat zelf weet… En ja, het staat versleuteld opgeslagen op je telefoon natuurlijk. Het wordt niet gedeeld met Apple of Google, en niet extern opgeslagen. Totdat het wel nodig is… Totdat je verdacht bent van een misdrijf of er een andere zwaarwegende reden is, want dan kan opeens de achterdeur wel open en kan Apple de politie vertellen hoe lang je op de wc hebt gezeten…

En waarom niet met video?

In China hebben ze al zo’n app en doen ze er nog een schepje bovenop. Als je uit het buitenland komt moet je twee weken in quarantaine en wordt je in de gaten gehouden door een deurbel-camera, moet je achter slot en grendel of je deur wordt afgetaped. Ook hebben ze daar camera’s waarmee ze binnen een paar minuten je herkennen, al je overtredingen bijhouden, je temperatuur controleren etc. Het lijkt wel alsof ze “1984” een beetje te goed hebben gelezen en nog wat hebben verbeterd.

De mogelijkheden om je met je alleen je gezicht te identificeren zijn er, en ze kunnen over heel de wereld ingezet worden. China, Google en Facebook doen het al en het wordt steeds normaler. En dit soort dingen worden altijd in een tijd van crisis of als uitzondering geïntroduceerd. En zodra het gewoner wordt, wordt het breder ingezet. In China worden nu al al van bepaalde bevolkingsgroepen social-media posts en hun locatie bijgehouden (en als je het te bont maakt moet je naar het heropvoedingskamp…).

De Bijbel en Quarantaine

Mensen verplicht in quarantaine zetten als ze ziek zijn is helemaal zo gek nog niet. Sterker nog, dat is heel Bijbels advies! In Leviticus 13 moet de priester een persoon met een besmettelijke huidziekte 7 dagen in quarantaine zetten. Als het niet erger wordt na 7 dagen, moet hij nog 7 dagen toevoegen, en is het dan goed, dan mag de persoon weer uit quarantaine.

En ook de mensen met wie ze contact hebben gehad zijn ‘onrein’, oftewel die moeten ook in quarantaine. Dus contactonderzoek is eigenlijk heel Bijbels (en daar hadden ze toen nog geen apps voor helaas ;)). Ook quarantaine is dus een hele normale maatregel en dat moeten we ook zeker doen als christenen! Als we corona hebben, moeten we thuis blijven en onze contacten waarschuwen, totdat we weer genezen zijn.

corona app virus virussen crisis covid 19 jezus god vader genezing redding bevrijding opwekking voorziening privacy prive facebook google china angst gedachten bidden gebed big data

De Bijbel en Privacy

Maar of we daarvoor onze privacy moeten opgeven is nog maar de vraag! Hoe zit het nou met de privacy die we hebben als christenen? De Bijbel zegt dat God alles ziet en dat we aan Hem verantwoording hebben af te leggen (Heb 4:13). Ook zegt Jezus: “Want er is niets verborgen wat niet openbaar zal worden; en er is niets geheim wat niet bekend zal worden en in de openbaarheid komen.” (Luk 8:17). Echte privacy, dat wij de enige zijn die iets weten, hebben we dus niet. De kans om dingen helemaal verborgen te houden als christenen hebben we niet. Maar de grote vraag daarbij is, voor wie!?

Hebreeën zegt: God is degene die alles ziet! God dus en niet iedereen! Maar waarom ziet God alles en met wat voor blik? “God heeft de wereld zo lief gehad” (Joh 3:16) “Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden.” (Joh 3:17), God is liefde (1 Joh 4:8). Dat is hoe God is! Gods doel met alles van jouw leven zien, is dus niet je erom veroordelen, maar om je te redden! Om je lief te hebben! (En dat betekent soms ook je niet te laten wegkomen met je fouten, maar je helpen het op te ruimen).

Privacy naar anderen

Ok, God ziet dus alles en dat is OK en veilig, maar hoe zit het met de rest van de mensen? Jezus leert ons hoe wij moeten omgaan met een specifiek voorbeeld van gevoelige informatie (als iemand gezondigd heeft tegen jou) (Mat 18:15-17):
– Eerst onder vier ogen bespreken met degene over wie het gaat.
– Als hij dan nog niet luistert, dan met een groepje vrienden/anderen die hem ook goed kennen op dat gebied langsgaan om het erover te hebben.
– Als hij dan nog niet luistert, bespreek het dan met de (geloofs)gemeenschap waar hij deel van is.
– Als hij dan nog niet luistert, hem verder zijn weg laten gaan als een vreemde (hij luistert niet een heeft daarmee de relatie verbroken).

Wat je duidelijk ziet is dat op elk niveau er sprake is van relatie! Persoonlijke relatie, Vriendschapsrelatie of “kennis”-relatie. Er wordt nergens gezegd door Jezus als laatste stap: “ga dan naar de rechter”, of “haal de overheid erbij”. (Sterker nog, een paar verzen later zegt hij: “vergeef hem 7×70 keer (Mat 18:22)). Het doel van al dat praten staat er namelijk bij: “Als hij naar je luistert heb je hem gered” (Mat 18:15). Het gaat dus om wat goed voor de ander is! Hem wil je redden, niet je gelijk halen!

Jezus en Privacy

En hoe deed Jezus dat zelf? Liet hij alles aan iedereen zien? Deelde hij alles met iedereen? Nee! Er waren verschillende groepen die steeds meer van hem mochten zien, steeds dichterbij Hem stonden: “de menigte”, “de 70/discipelen/volgelingen” (Luk 10:1), “de twaalf” (Mat 13:10-11) en “de drie” (Mat 26:36-38). De kwetsbare dingen deelde Hij alleen met de twaalf of met de drie! Zij waren degenen die Hem mochten kennen in Zijn grootste strijd in gebed voordat Hij aan het kruis zou gaan. Algemene dingen, zoals onderwijs en genezingen liet Hij aan iedereen zien, wie dan ook maar wilde komen (de menigte).

Privacy is iets wat Jezus bewaakte en dus ook iets wat wij mogen bewaken. We hoeven niet bang te zijn om onszelf te zijn, dat was Jezus ook zeker altijd. Maar wat we precies aan wie laten zien, daarin moeten we wijze keuzes maken! Jezus liet niet alles aan iedereen zien, en dat is ons voorbeeld!

corona app virus virussen crisis covid 19 jezus god vader genezing redding bevrijding opwekking voorziening privacy prive facebook google china angst gedachten bidden gebed handen rood hart

Wie mag me kennen?

En hoe selecteren we wie dichtbij mag? Liefde. Degene die het meeste van jou houden zijn degenen die het meest te vertrouwen zijn. Dat is precies hoe Jezus het ook deed met de mensen om Hem heen. En dat patroon zien we ook in Mat 18. Hoe dichter je bij elkaar staat, hoe meer liefde er in de relatie is, hoe vertrouwelijker de relatie is, hoe minder je ook dingen privé houdt voor de ander.

Liefde en relatie is dus de maatstaf voor privacy. En dat is precies wat we zien met God, Hij is degene die het meeste van ons houdt en ook het meeste van ons ziet! En daar het beste mee omgaat! Hij heeft je onvoorwaardelijk lief. En vergeeft je wat je ook fout doet! (als je het van Hem ontvangt door in Jezus te geloven).

Andere corona-app oplossingen

Dus onze privacy kunnen we het beste toevertrouwen aan diegenen die van ons houden. En dat zijn niet Facebook, Google en de overheid. Dat is God, Jezus, onze familie, onze vrienden, onze broers en zussen in de Heer. En hoe fijn het ook is om snel corona te kunnen bestrijden, dat moeten we volgens mij op een andere manier doen dan een corona-app. Op een manier die wel onze privacy waarborgt. Waarin we zelf bewust kiezen om de GGD te vertellen wat ze nodig hebben om te weten.

En er zijn natuurlijk ook gewoon andere oplossingen dan een corona app. Want je zou natuurlijk ook gewoon meer mensen kunnen inzetten bij de GGD… Hoe moeilijk is het om een gesprek te voeren met iemand en na te gaan waar ze zijn geweest? En aangezien er flink wat mensen thuis zitten, mensen die toch al weinig contact met anderen hebben, waarom zouden we die mensen niet gewoon laten helpen? Laten we relatie en onderling contact stimuleren. En als echte oplossing samen bidden tegen het virus (en tegen dit soort app-ideeën die onze privacy schaden). Want deze strijd winnen we niet door een corona-app, maar door Jezus!