Wie is het?

Iedereen heeft het natuurlijk gespeeld als kind, het geweldige spel: “Wie is het?“. Uren plezier voor de hele familie (nou ja zolang je niet een persoon met minderheidskenmerken had, want dan verloor je). Het hele spel draaide erom te raden wie de andere persoon had als kaartje. “Is het een vrouw?”,… “Heeft hij blond haar?”,… “Heeft ze bruine ogen? “,… etc. Net zolang totdat je kon vragen “Is het …?” en de ander “ja” zei, dan had je gewonnen!

Nou zijn er als christenen nog best wat dingetjes waar we soms niet zeker van zijn en nog wat vragen over hebben. Hoe liefdevol ben ik eigenlijk? Hoeveel van God is te zien in mijn leven? Ga ik naar de hemel? Houdt God echt van me? Wat is mijn doel hier? Wie ben ik? (en natuurlijk de populaire: Wanneer komt Jezus terug? maar dat is iets voor een andere blog). Misschien net niet helemaal dezelfde categorie als: “Heeft hij blond haar?”, maar toch zeker bijna net zo belangrijk als een spelletje “Wie is het?” winnen.

Wie ben ik?

Ben ik goed genoeg

En in de trant van ‘verbeter de wereld en begin bij jezelf’, ben ik eerst maar eens even gaan kijken naar mezelf. Weet ik wel wie ik ben? Weet ik wat mijn doel is? Waar ik voor gemaakt ben? Wat God voor mij heeft gepland? Als ik eerlijk daarop antwoord moet ik ‘ja en nee’ zeggen (flauw hè?). Er zijn namelijk twee kanten aan de medaille voor iedere persoon hier op aarde: algemene genade/roeping/zalving/identiteit  en specifieke genade/roeping/zalving/identiteit.

De specifieke is voor ieder persoon anders. Zoals Paulus bijvoorbeeld zei: En Hij heeft sommigen gegeven als apostelen, anderen als profeten, weer anderen als evangelisten en nog weer anderen als herders en leraars (Ef 4:11). Dit weten we heel goed, iedereen is anders, krijgt een andere rol, andere verantwoordelijkheden, een ander leven, allemaal lekker uniek zijn. En dat levert ook al die moeilijke vragen op als: ‘Wie ben ik?’ ‘Wat is mijn doel?’ ‘Waar ben ik voor gemaakt?’ etc. Die vragen gaan we vandaag niet beantwoorden (Jammer hè, maar wie weet komt daar een andere keer een blog over).

Algemene identiteit

Eigenlijk heeft God iets raars gedaan, Hij heeft ons een algemene identiteit gegeven. En dan bedoel ik niet dat we allemaal mens zijn met (hopelijk) twee armen, twee benen, een neus, een mond, en allerlei andere belangrijke en minder belangrijke onderdelen. Nee, ik bedoel wat God heeft gedaan toen Jezus aan het kruis ging en weer opstond uit de dood. Op dat moment heeft Hij iedereen die ooit christen zou worden een nieuwe identiteit gegeven. Zoals Paulus het zei: Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij (Gal 2:20). We hebben allemaal een nieuwe identiteit, namelijk die van Christus, ontvangen.

En naar deze identiteit ben ik de afgelopen maanden gaan kijken. Ik ben het nieuwe testament door gaan lezen en overal waar iets stond over mijn identiteit, alles waar “in Hem”, of “in Christus” bij stond, heb ik opgeschreven in een heel mooi groen boekje (old school, met pen en papier). En dat ga ik de komende weken regelmatig met jullie delen. Het wordt een vaste rubriek op maarikzegu.nl. Zie het maar als een spelletje “Wie is het?” waar jullie allemaal van mee mogen genieten.

Tipje van de sluier

En omdat ik jullie niet eerst lekker kan maken met een heel verhaal over identiteit en dan geen antwoorden geven, nog een tipje van de sluier, een beginnetje van mijn algemene identiteit (en stiekum ook die van jullie). Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden (2 Cor 5:17). Ik ben een nieuwe schepping, of je zou ook ‘een nieuw fundament’ of ‘een nieuwe bouwsel’ kunnen zeggen, dat is wat het Griekse woord letterlijk betekent. Het oude fundament en gebouw van mijn leven is weg, er is een nieuwe voor in de plaats gekomen.

Ik ben dus niet gefundeerd op mijn menselijke natuurlijk, maar op een nieuwe goddelijke natuur. Mijn identiteit ligt in Jezus, en is geestelijk, uit Gods Geest, en is niet vleselijk, uit mijn menselijke natuur. Of zoals Jezus het zelf beschreef. Als je christen wordt, word je opnieuw geboren uit de Geest van God (Joh 3:5-7). Ik ben opnieuw geboren, uit de Geest van God, ik ben een nieuwe schepping.