Hier zijn we dan…

Aan het begin van een project waar ik al een aantal weken achter de schermen mee aan de slag ben, maarikzegu.nl is eindelijk een feit! Maar ik zeg u, is een blog om een bijbels-gefundeerd geluid te laten horen over allerlei, al dan niet actuele, onderwerpen binnen of buiten de christelijke kerkwereld. Natuurlijk met een kritische noot, af en toe wat humor en hopelijk een gezonde dosis goddelijke inspiratie. Want zeg nou zelf, wie heeft er nou geen dosis leiding van de Geest nodig?

Maar ik zeg u

Een goede blog begint met een goede naam, natuurlijk is voor een christelijke blog een degelijke, stabiele, relevante, tijdloze, bijbels-gefundeerde, inspirerende, levensveranderende, geest-vervulde naam vereist (hoezo zijn christenen te veeleisend?). En in de trant van staatgeschreven.nl of goedgelovig.nl moet je toch een beetje een catchy naam hebben. Omdat ‘Het is volbracht’ meer iets is voor mijn laatste blog dan voor mijn eerste, is de keuze gevallen op ‘Maar ik zeg u’. Gewoon, omdat er dus altijd wel wat te zeggen is.

waarheid liefhebben

Zoals elke goede christen weet, zijn ‘maar ik zeg u’ beroemde woorden van Jezus toen Hij de gewone opvattingen van Zijn tijdgenoten over de wet aan het aanscherpen was (lees het gerust eens na in Mat 5:21-48). Het was dus niet zomaar ‘wat zeggen’ wat Jezus hier deed, Hij gooide even een paar eeuwen theologie overhoop. Hij schudde alles en iedereen van zijn tijd even flink door elkaar (nou ja niet letterlijk natuurlijk, Hij had Zijn zweep nog niet bij zich, denk ik), en zette een beeld neer van God dat tegelijk genadiger en radicaler was dan ze kenden.

De waarheid

Dat kwam omdat het geen beeld was, het was de waarheid. Het was niet zomaar een waarheid, maar het was de waarheid. Natuurlijk houden de meeste mensen anno 2018 daar niet meer zo van, iedereen mag bij ons immers zijn eigen versie van de feiten hebben (nou ja behalve Donald Trump dan). De enige echte absolute waarheid laat namelijk zo weinig ruimte over voor alternative facts. En we hebben allemaal een menig, een zienswijze, en verwarren dat zo af en toe met de waarheid. Onze persoonlijke waarheid is stiekem toch belangrijker dan de feiten (al zullen de rationelen onder ons dat niet zo snel toegeven). Nou, Jezus zette al die alternative facts van zijn tijdgenoten even recht met een paar ‘maar ik zeg u’s.

Nou zeg ik niet dat ik een paar eeuwen theologie overhoop wil gooien met mijn ‘maar ik zeg u’s, maar elkaar een beetje aanscherpen met de enige echte waarheid van Gods Woord is toch zeker de bedoeling. Om eens even scherp te kijken welk gedeelte van onze waarheid nou ook de waarheid is. En zoals elke goede christen betaamt gaan we dat doen met de Bijbel als onze leidraad en absolute autoriteit. Dat wordt het uitgangspunt voor hopelijk een flink aantal ‘maar ik zeg u’ momentjes voor mij, en daar wil ik jullie graag van mee laten genieten.

Natuurlijk is de echte truc van de waarheid, en dus ook van de waarheid in de Bijbel, hoe je die moet interpreteren en begrijpen. En nu hoor ik jullie denken: ‘Ja, dan zijn we dus weer terug bij onze persoonlijke waarheden…’. Ja en nee. Er is maar één waarheid, onze blik daarop en ons begrip daarvan kan misschien verschillen, maar het blijft één waarheid. Gelukkig is, en blijft, ook de waarheid persoonlijk. Jezus zei: Ik ben de weg, de waarheid en het leven (Joh 14:6). En Hij zei ook: je zult de waarheid kennen, en de waarheid zal je vrijmaken (Joh 8:32). Daar draait uiteindelijk dit blog om, om Jezus, de Waarheid beter te leren kennen, want alleen dat, maakt een echt verschil.