Wie heeft het ook wel eens? Soms ben ik zo vol van mijn ideeën en plannen. Zo druk bezig met verzinnen hoe ik mijn leven aan wil pakken. Druk aan het nadenken over hoe we ons budget moeten aanpakken. Aan het denken over hoe ik ervoor ga zorgen dat het geluid in de kerk beter gaat klinken. Aan het denken over hoe ik mijn bedrijf het beste kan promoten en leiden. Plannen aan het maken om met mensen af te spreken. Aan het verzinnen hoe ik wat dingen op het werk efficiënter kan laten lopen. En ow ja, ook nog even een blogje schrijven.

Als het maar goed voelt

En als ik eenmaal bezig ben dan komt er natuurlijk nog een extra schepje gevoel bovenop. Waarom duurt dit nu zo lang? Super irritant! Waarom blijft die zo links hangen, ga gewoon rechts rijden! Man, ik heb helemaal geen zin om straks weer mijn collega te moeten helpen… Wanneer heeft hij het zelf nou door? Leuk, ik kan weer kiwi gold’s meenemen, daar houdt mijn vrouw zo van. Waar zou ze nog meer blij van worden?

De hele dag zit vol met keuzes om te maken, plannetjes die je vormt, gedachten, gevoelens, omstandigheden, andere mensen, behoeften, indrukken, prikkels. Vol met van alles en nog wat waar we ons op richten. Zowel binnen onszelf als buiten onszelf, we zitten vol met allerlei prikkels en dingen die ons beïnvloeden en daarmee ons leven ergens naartoe leiden.

Invloed

Afgeleid door de Geest leiden Heilige Geest weg pad bestemming luisteren invloed influencer leider leiding helper bewegende mensen zwart wit

En als we eerlijk zijn, hebben al deze dingen in meerdere of mindere mate invloed op wat we doen. Sommige invloeden verzetten we ons tegen, andere omarmen we. Maar wat zeker is, is dat we door super veel gedachten, gevoelens en omstandigheid worden beïnvloed. En we houden daar ons ook de hele dag mee bezig. We denken constant na over wat we gaan doen.

En gelukkig is dat heel normaal en Bijbels. Zoals de Bijbel zegt: “Het hart van een mens overdenkt zijn weg, maar de HEERE bestuurt zijn voetstappen” (Spr 16:9). Dus het is voor ons heel normaal om van binnen na te denken over ‘onze weg’ oftewel onze keuzes, doen en laten. Van ‘welke sokken moet ik vandaag aan’ tot ‘wat is het doel van mijn leven‘. Allemaal dingen waar we als mens over na (kunnen) denken.

De Grote Influencer

Het tweede deel van het vers gaat over dat God onze voetstappen bestuurt. Het Hebreeuwse woord dat daar wordt gebruikt kun je ook vertalen met: “Worden voorbereid, gericht of gevestigd”. Oftewel: God is bezig met onze voetstappen, onze handelingen, ons doen en laten voor te bereiden, ons daar richting in te geven en die stappen te bevestigen.

Dit is dus voor iedereen zo! Elk mens heeft invloed in zijn/haar leven van God die hun stappen aan het voorbereiden en richten is. Dat betekent dat iedereen gedachten, gevoelens, indrukken en omstandigheden heeft waardoor God ze wil leiden. Of je nou christen bent of niet, God wil je leiden en je leven op het juiste pad zetten! (Dat betekent helaas niet dat iedereen naar de richting luistert, maar dat is een ander verhaal…)

Onze Leider

Gelukkig hebben we als kinderen van God nog een extra ‘bonus influencer’ en Leider, God die in ons leeft: de Heilige Geest. En Hij is degene die ons wil leiden in ons leven: “Immers, zovelen als er door de Geest van God geleid worden, die zijn kinderen van God” (Rom 8:14). De Heilige Geest wil tot ons spreken om ons duidelijk te maken wat de wil van God is. “Maar wanneer Die komt, de Geest van de waarheid, zal Hij u de weg wijzen in heel de waarheid, want Hij zal niet vanuit Zichzelf spreken, maar wat Hij gehoord zal hebben, zal Hij spreken, en de toekomstige dingen zal Hij u verkondigen” (Joh 16:13).

Je ziet ook talloze voorbeelden in de Bijbel van Jezus of de apostelen die iets deden, omdat de Geest ze daartoe leidde (bijvoorbeeld Mat 4:1 en Hand 10:19-20). Dit is onze ‘way of life’ als christenen. Tenminste dat is de bedoeling…

Time Out

Afgeleid door de Geest leiden Heilige Geest weg pad bestemming luisteren invloed influencer leider leiding helper zandloper met tijd time out

Maar soms zit ik zo in mijn eigen ideeën en plannen, dat er niet zoveel ruimte meer is voor iets anders. Soms heb ik alles al voor elkaar in mijn hoofd en weet ik helemaal precies hoe ik het wil. Maar dan is er opeens toch iets van binnen wat zegt: “zou je het niet toch zó aanpakken?”. En dan heb ik een time-out nodig. Tijd om een stapje terug te doen en me te laten afleiden door Heilige Geest. Tijd om me te laten afleiden van mijn plannen en te laten leiden in Zijn plannen.

En dat is nou wat zo essentieel is, om middenin alles waar je mee bezig bent op pauze te drukken. Om even af te stemmen op de Heilige Geest en te luisteren naar wat Hij wil dat je doet. Ik garandeer je dat je leven daar een stuk leuker en mooier van wordt. Dus met alle invloed en prikkels die er om je heen zijn, neem de tijd om te luisteren naar Hem.

En dan natuurlijk ook doen wat Hij zegt, maar daarover meer in een andere blog…