Als je niet onder een rots heb geleefd, weet je dat er afgelopen maandag een aanslag is gepleegd in een tram in Utrecht. Gökmen T, de hoofdverdachte heeft rond 10.45 ’s ochtends in een tram 3 mensen doodgeschoten en 3 anderen zwaargewond achtergelaten. En natuurlijk roept iedereen meteen dat het een terroristische aanslag is en het nieuws gaat de hele wereld over, tot CNN aan toe. Maar was het eigenlijk wel een terroristische aanslag?

Voor zover bekend was er geen relatie tussen de aanslagpleger en de slachtoffers. Verder is er ook een briefje gevonden dat misschien een terroristische motivatie laat zien. Maar aan de andere kant is hij een bekende bij justitie: verboden wapenbezit, diefstal, inbraak, vrijgesproken voor poging doodslag, nog verdacht voor verkrachting. Oftewel een bekende crimineel.

Een goede aanslag?

Maar met alle respect, was dit nou een goede aanslag? Het is verschrikkelijk dat er drie mensen zijn overleden, dat blijft afschuwelijk en had nooit moeten gebeuren. Maar een beetje aanslagpleger zorgt toch voor een geweer en niet voor een pistool, zou je zeggen toch? Als je kijkt naar andere aanslagen, bijvoorbeeld in Parijs kwamen in de concertzaal 89 mensen om door automatische vuurwapens. Hier 3, en voor zover nu duidelijk is, niet met een (semi-)automatisch vuurwapen.

En de meeste aanslagplegers roepen ook duidelijk dingen als: dood aan alle christenen, of Allah Akbar of zoiets. In dit geval wordt daar helemaal niks over gerapporteerd (*rectificatie: later bleek dat hij dit wel heeft geroepen). Het enige wat we weten is dat er ergens een briefje is gevonden. Niet echt hele goede promo voor je religieuze/politieke doel achter je aanslag… Volgende keer eerst maar even de IS marketing manager bellen ofzo… Al met al, als je het terroristisch zou willen noemen, was dit wel terrorisme van likmevestje.

Bang met je vingertje wijzen

Terrorisme Nederland utrecht aanslag terroristisch angst vrouw handen

Maar goed, dan onze reactie, we roepen: Help! Terrorisme! Verschrikkelijk! Voordat we dus eerst doorhebben hoe het echt zit: Er is een gek met een pistool die mensen heeft doodgeschoten, omdat hij psychisch niet in orde is. En ja, misschien heeft hij wel sympathie voor terroristische organisaties. Maar daar houdt het dan ook op. Geen opeising van de aanslag, geen duidelijke uitgesproken politieke/religieuze motivatie etc. En wij maar bang zijn. Even vergeten dat we als christenen geen geest van angst hebben gekregen (2 Tim 1:7), oftewel dat we niet bang hoeven te zijn. En oh, ja dat Gods liefde angst uit ons leven weghaalt (1 Joh 4:18).

En dan maar ons oordeel klaar hebben over islamitisch terrorisme, want het was een Turk… Dus natuurlijk, terrorisme is nu ook in Nederland binnengekomen. Ja, het was immers ook maar een kwestie van tijd… Hoezo? In de eerste plaats hebben we ons oordeel dus blijkbaar al klaar voor we alle feiten hebben. Ff vergeten dat we anderen niet moest veroordelen (Mat 7:1). En verder, terrorisme in Nederland binnen? Niet dus! In ieder geval niet meer dan toen er andere gekken een pistool te pakken hadden en mensen begonnen neer te schieten.

Bidden helpt

Verklaring spreken schreeuwen jongen microfoon zwart wit

De laatste paar maanden zijn we als kerk ook aan het bidden tegen terrorisme. We bidden al maanden lang dat, wanneer er terroristische plannen zijn in Nederland, ze aan het licht komen en gestopt worden voor ze kunnen gebeuren. En als jullie een beetje hebben opgelet in het nieuws, is dat ook gebeurd. Er is namelijk afgelopen januari een netwerk opgerold dat aanslagen wilden plegen op festivals. Die aanslag zou, als het was gelukt, tientallen doden hebben opgeleverd. Dat was dus wel een echte ‘goede’ aanslag geweest.

Zoals jullie al eerder kunnen hebben lezen, werkt het het verklaren en bidden voor dit soort zaken echt. De woorden die je over dit soort dingen spreekt, in geloof dat God ze zal vervullen, hebben kracht om deze wereld te veranderen. We moeten verwachten dat onze gebeden werken, daarop staan. Dus ik weet zeker, dit was geen terroristische geplande aanslag en die zal er ook niet komen in Nederland. Die zullen allemaal van tevoren ontmaskerd worden. Daarvoor hebben we namelijk gebeden. Daarom was de eerste reactie van de pastors van de kerk ook toen ze het hoorden: Dit is geen terroristische aanslag, we hebben er namelijk voor gebeden! Dus waar ga jij nu voor bidden?